Utställningar
I Väven finns konsthall, museum och öppna utställningsytor. Följande utställningar är aktuella i Väven just nu.
Svart sol / Ingela Johansson
12 oktober 2024–26 januari 2025
Umeå konsthall, plan 3
I Umeå konsthall visas Ingela Johanssons utställning ”Svart sol”. Titeln associerar till det ljusfenomen som uppstår då stora täta fågelflockar flyger på kvälls- eller morgonhimlen och förmörkar solen. Fenomenet blir en effektiv symbol för kollektivets kraft.
Ingela Johansson är särskilt intresserad av kollektivt minne, social historia och frågor om hur vi förhåller oss till minnespolitik tillsammans. I utställningen visas verk som berör ämnen som rör sig mellan vila, lek och politisk vakenhet. Textila bilder porträtterar historiska kvinnor både i vila och arbete, träleksaker med inspiration från suffragetternas kamp för lika lön och filmer där vi får ta del av spännvidden mellan andlig kunskap, social och politisk kamp. Allt gestaltas i ett fram- och tillbakablickande om estetikens funktion för olika rörelser.
Ingela Johansson, född 1976, uppvuxen i glasriket i Småland och har flera generationer av glasblåsare i sin familj. Studerade vid Konsthögskolan i Umeå under åren 2000-2005. Bor och verkar i Stockholm, deltagit i flertalet utställningar runt om i Sverige och utomlands.
Lunchvisningar av utställningen hålls torsdagar klockan 12.30–12.50. Arrangemanget är kostnadsfritt, ingen anmälan behövs. Se aktuella datum på www.umea.se/konst.
Läs mer om utställningen hos Umeå konsthall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Bukhoor – rökelsens väg
9 november 2024–24 januari 2026
Kvinnohistoriskt museum
Vernissage 9 november, 12.30
Kvinnor har skapat rökelse, bukhoor i tusentals år. Recepten har gått i arv och skapat en länk mellan kvinnor från generation till generation.
Rökelsevägen är en av de äldsta handelsvägarna i världen. Delar av den är upptagen i UNESCOs lista över världsarv. Den länkade ihop tre hav, tre kontinenter och tre antika civilisationer. Från de sydliga delarna av Arabiska halvön till Medelhavshamnarna i norr.
Samtidigt som karavanerna transporterade den värdefulla lasten i månader fanns mäktiga kvinnor som regerade i den här delen av världen. Här möter du några av dem: Drottningen av Saba, Zenobia, Sammu-ramat, Hatshepsut och Amanirenas.
Utställningens språk: svenska, arabiska och engelska.
I rikets hemliga tjänst
4 maj 2024–20 september 2025
Kvinnohistoriskt museum
Möt kvinnorna i svensk underrättelsetjänst under andra världskriget.
Andra världskriget rasar i Europa. Det neutrala Stockholm ligger nära krigsfronterna mot såväl öst som väst, vilket gör det till en utmärkt plats för olika länder att bedriva underrättelseverksamhet på. Det behövs ögon och öron överallt.
Hotellstäderskor, hembiträden och sekreterare värvas till den svenska underrättelsetjänsten. I hemlighet tjänstgör de som informanter, kurirer eller infiltratörer. Andra anställs vid postkontrollen, telefonkontrollen eller Försvarsstabens kryptoavdelning för att skriva maskin, dechiffrera, översätta och genomsöka brev och samtal efter misstänkta saker.
Utställningen I rikets hemliga tjänst berättar om en relativt okänd del av Sveriges 1900-talshistoria – historien om de kvinnor som befann sig längst ner i underrättelsevärldens maktpyramid. Deras arbete krävde att de tog stora risker och många fick betala ett mycket högre pris än de hade räknat med.
Britt Eriksson
1–19 november2024
Öppen vägg, plan 4
Vernissage 1 november, 12.00
Akryl, motiv från Umeå. Parker och grönområde. Av Britt Eriksson.
Britt Eriksson, född - 56. Norrbottning i förskingring sedan 1975. Har gått flera oljemålningskurser. Förberedande konstlinje. Sunderbyn folkhögskola 1985 -87. Har testat olika tekniker. Just nu är det att måla i akryl som gäller.
Pigan i verkligheten: Sigrid Holmström
9 november–9 december 2024
Öppen vägg, plan 2
En utställning om Sigrid Holmström.
Hon kom från en fattig barndom i Norsjö och blev sedan en känd restaurangchef i Umeå. Hennes liv inspirerade Lars Widding i romanen Pigan och härligheten. I den här utställningen får vi möta den verkliga pigan.
Den här utställningen handlar om Umeåprofilen Sigrid Holmström, född 1906 i Norsjö. Hon gick från att var moderlös och fattig, tjäna som piga i bolagshus och residens, till att bli hyllad och rikskänd restaurangchef på bland annat Sävargården.
1975 kom romanen Pigan och härligheten ut, den första delen i författaren Lars Widdings romansvit Småstadskrönikan. Han lät Sigrid Holmströms liv och minnen utgöra förebild för romanfiguren Ida Kristina Blomberg. Inledningsvis följer han verklighetens Sigrid Holmströms liv ganska noga, men sedan försvinner hon alltmer när romanfiguren börjar leva sitt eget liv. I den här utställningen får verklighetens piga, Sigrid Holmström, berätta sin historia.
Jag tänker på dig - hörlursupplevelse
Hela 2024
Start vid Kulturreceptionen, plan 3
En hörlursupplevelse inne i Umeå stadsbibliotek.
Jag tänker på dig låter dig upptäcka eller återupptäcka biblioteket som plats. Som deltagare inbjuds du att följa instruktioner via hörlurar, och interagera med biblioteksmiljön på både väntade och oväntade vis. Med en touch av magisk realism får du uppleva smygkoreografi, censur och glimtar ur böckernas mångtusenåriga historia.
Verket passar alla från cirka 10 år och uppåt. Du behöver en mobiltelefon och egna hörlurar.
För att starta upplevelsen, scanna QR-koden på en dekal som du hittar på en betongpelare nära kulturreceptionen, plan 3 i Väven.
Om verket Jag tänker på dig:
Skapad av Anna Haglund, Erika Sjödin, Annica Styrke, Gustav Tegby och Karin Wiklund.
Röstskådespelare: Bashkim Neziraj (sv), Benjamin Quigley (eng) och Fadi Alsuhaili (ar).
Med stöd av Postkodstiftelsen, Kulturrådet & Region Stockholm.
I samarbete med Stadsbiblioteket i Uppsala och Uppsala Stadsteater.
Läs mer på Johanssons Pelargoner och dans Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om Vävens utställningsytor
Umeå konsthall
Läs mer om Umeå konsthall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kvinnohistoriskt museum
Läs mer om Kvinnohistoriskt museum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Öppen vägg - plan 4
Är du hobbyfotograf eller konstnär och vill visa upp dina verk i en offentlig miljö?
Ta reda på hur du bokar Öppen vägg plan 4
Utställningsvägg och montrar - plan 2
Här kan du ställa ut dina verk i samarbete med Umeå stadsbibliotek. Ytans placering gör att teman som hobby och hantverk är extra passande, men inget krav.
Ta reda på hur du bokar Utställningsvägg och montrar plan 2
Kommunhörnan
Yta för utåtriktad information från kommunala verksamheter och Umeås föreningsliv.
Läs mer om kommunhörnan